Zdrowie a orzechy włoskie

Poprawiają pamięć i koncentracje, obniżają poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływają na stan skóry, nie tylko przyspieszając jej gojenie, lecz również hamując proces starzenia się. Lista zalet orzechów włoskich jest bardzo długa. Chyba nikt nie może mieć wątpliwości, czy orzechy włoskie są zdrowe. Jednak, patrząc na tabelę kaloryczną, nie jest to tak oczywiste. Sto gram orzechów to aż 654 kalorie. Bez wątpienia bardzo dużo, biorąc pod uwagę fakt, że przeciętna kobieta powinna dziennie spożywać około dwóch i pół tysiąca kalorii. Mimo wszystko orzechy włoskie powinny regularnie pojawiać się jako element naszej diety.

Zdrowie na wyciągnięcie ręki

W ich składzie znajdziemy długą listę minerałów, wśród których najważniejsze to wapń, magnez, potas, miedź i cynk. Równie długa jest lista witamin. Wysoka zawartość witaminy C, cała grupa witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Ale to nie koniec w orzechach włoskim znajdziemy również sporo kwasu foliowego. W związku z powyższym są one polecane kobietom w ciąży. Owszem są bardzo kaloryczne, jednak jest to zdrowa kaloria. Dobrze jest zabrać ze sobą paczkę orzechów włoskich na trening czy górską wycieczkę. Nie ważą wiele, a zapewnią dużą dawkę energii.